Vše ohledně výuky na dálku

Moderátor: kubikz

Odpovědět
admin
Site Admin
Příspěvky: 1
Registrován: 27 lis 2021, 20:53

Vše ohledně výuky na dálku

Příspěvek od admin »

Jedno z velmi aktuálních a zároveň rozporuplných témat k diskusi je distanční výuka. Zde máte prostor vyjádřit svůj názor. Buďte prosím věcní a slušní, ale to je asi samozřejmé :)
kubikz
Site Admin
Příspěvky: 5
Registrován: 27 lis 2021, 21:57

Re: Vše ohledně výuky na dálku

Příspěvek od kubikz »

Shrnutí dotazníku pro rodiče

Ve dnech 25.-29.11.2021 odpovídali rodiče na několik dotazů ohledně distanční výuky. Je to doba, kdy v demisi vládne vláda Andreje Babiše a pravděpodobná nastupující vláda SPOLU a PirSTAN deklaruje, že školy zavírat nebude. Zároveň je to doba, kdy jsme jako ČR na 2. místě v denním přírůstku pozitivních testů (k 27. 11. je sedmidenní průměr 1 759 nakažených na 1 000 000 obyvatel), takže uzávěru nelze vyloučit.

Následuje shrnutí odpovědí s krátkým komentářem.
  • Často se objevuje připomínka k počtu vyučovaných online hodin (synchronní hodiny, kdy je na jedné straně u svého počítače učitel(ka) a na straně druhé žáci, v reálném čase). Takových hodin požadují rodiče více, často až tak, aby to odpovídalo klasickému rozvrhu.
  • S tím úzce souvisí požadavek na menší počet samostatných úkolů, neboť je zřejmé, že to zejména u mladších žáků značně zatěžuje jejich rodiče.
  • Další opakující se požadavek je na povinné zapnutí kamer všech účastníků.
  • Učitelé jsou nabádáni k tomu, aby se při online hodinách věnovali především výuce a neprobírali příliš věci, které s ní nesouvisí.
  • Několikrát padla připomínka, že žáci neudrží pozornost u "koleček" v Teamsech a učitelé by měli více sdílet na obrazovce obsah. Např. i formou ofocené učebnice s aktuálně probíranou stránkou apod. Další varianta je interaktivní doplňování všemi účastníky do jednoho listu.
  • Zajímavý námět pro nejmenší, kteří se učí psát, je obstarat pro ně grafické tablety, aby mohli psát rovnou i elektronicky.
Za vedení školy potvrzuji, že o podnětech budeme diskutovat a pokusíme se rodičům vyjít vstříc. Některé věci jsou však bohužel problematické. Např. nařizovat všem, aby si zapnuli kameru. Tady je to spíše na straně učitele, aby k tomu žáky vhodně motivoval.

Co se sdílení obsahu týká, je pravda, že stejně jako tomu je v celé společnosti, i mezi učiteli jsou počítačově gramotnější a méně gramotní. Na zlepšení gramotnosti pracujeme, učitelé si vyměňují zkušenosti, ujišťuji všechny, že v tomto ohledu se zlepšujeme.

Grafický tablet je určitě zajímavá varianta, někteří z nás, zejména "matikáři", ho při online výuce používáme. Na druhou stranu, je to úplně jiná sensorická zkušenost. Ten pocit se od klasického psaní perem či propiskou dost liší. A to i vizuálně, protože nevidíte to, co píšete, tam, kam to píšete, ale na obrazovce. Určitě se o tom ale budeme bavit.

Všem velice děkujeme za vyplnění dotazníku a za cennou zpětnou vazbu a věříme, že pokud k distanční výuce přece jenom dojde, budeme všichni zase o něco spokojenější.
If you want to master something, teach it. The more you teach, the better you learn. Teaching is a powerful tool to learning. (Richard Feynman)
sogelj
Ředitel
Příspěvky: 1
Registrován: 30 lis 2021, 08:13

Re: Vše ohledně výuky na dálku

Příspěvek od sogelj »

Díky za zpětnou vazbu od rodičů, je pro nás velmi cenná i vzhledem k možnostem budoucí hybridní výuky (kombinace distanční pro žáky v karanténě a očkované žáky, co jsou ve škole). Jarda
Odpovědět